Terug naar overzicht

Start met makkelijk verplaatsen: Uw gids naar efficiëntie en gezondheid

Start met makkelijk verplaatsen is onze slogan, maar waarom eigenlijk? Een bekend spreekwoord luidt: “gemak dient de mens” of “waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.” Toch blijkt in de praktijk dat dit niet altijd wordt toegepast.

Waarom gemak belangrijk is

Het verplaatsen van rollende objecten of transportmiddelen wordt vaak nog met de hand gedaan, omdat men denkt dat het sneller en eenvoudiger is. “Wacht maar, ik duw hem wel even die kant op” of “Dat is geen probleem, dat weegt toch niet zoveel.” Ik geef toe, ik ben er zelf ook vaak schuldig aan: het duwen van iets of het snel even optillen.

De gevaren van handmatig verplaatsen

Echter, als je dit regelmatig doet, sluipen lichamelijke klachten bij u en uw medewerkers naar binnen, soms met permanente schade aan het lichaam als gevolg. Veelvoorkomende klachten aan schouders, rug, benen en armen kunnen hierdoor ontstaan. Dit leidt tot minder goed functionerende medewerkers, een stijgend ziekteverzuim en verminderde motivatie. Gezien de vergrijzing en het tekort aan goede arbeidskrachten is dit een groeiend probleem in veel sectoren.

Richtlijnen en voorbeelden van instanties

Richtlijnen voor duwen en trekken

Als uitgangspunt mag de te duwen of trekken kar inclusief belading niet meer dan 350 kg bedragen. Dit is onder ideale omstandigheden: een kar met goede, grote wielen en een vlakke ondergrond zonder drempels of hellingen. Is dit niet het geval, dan moet een lager maximum duw- en trekgewicht worden gehanteerd.
Bron: Vakcentrum voor Zelfstandige Retailondernemers.

350 kg is al best heel veel en vereist een goede kar, een vlakke ondergrond en geen obstakels denk aan drempels — een ideale situatie die zelden voorkomt.

Duwen en trekken: vuistregels en praktijkvoorbeelden

Duwen en trekken

Duwen en trekken komt meer voor dan men in het algemeen verwacht en het vervangt steeds meer het tillen en dragen van lasten. Het duwen en trekken kan belastend zijn voor het gehele lichaam of delen ervan. 


Vuistregels voor kracht zetten met het hele lichaam:

In beweging zetten: maximaal 30 kg duw- of trekkracht.

In beweging houden: maximaal 20 kg duw- of trekkracht.

Praktijkvoorbeelden:

Elektrische hulpmiddelen: een slimme oplossing

Checklist van TNO

TNO biedt een speciale checklist voor duw- en trekwerkzaamheden. Door online te registreren, kunt u een volledige check doen van uw werkzaamheden, met aansluitend tips. Een van die tips is het gebruik van elektrische trekkers.

Eén van die tips, is het gebruik maken van elektrische trekkers. Er worden twee voorbeelden weer gegeven. Bij een groothandel die veel werkt met rolcontainers, daar werd de inzet van een elektrische trekker de standaard. En bij een vuil ophaal dienst, waar de elektrische trekker werd ingezet om de vuilcontainers naar de vuilniswagen te verplaatsen.

Dit zijn typisch zaken waarbij men normaal zou zeggen “dat doe ik wel even,” maar nu, door gebruik te maken van hulpmiddelen, inzicht krijgt in de voordelen voor het lichaam.

Conclusie

Herkent u dit binnen uw bedrijf? Sta dan stil bij het starten van makkelijk verplaatsen. Kijk hoe je het proces kunt vergemakkelijken door de inzet van elektrische hulpmiddelen. Vergeet niet dat u en uw medewerkers het grootste kapitaal zijn binnen uw bedrijf. Draag bij aan goed ondernemerschap door uzelf en uw medewerkers de tools te bieden die het werken makkelijker en eenvoudiger maken. Wij helpen u hier graag bij! Naast elektrische trekkers kunnen wij ook karren volledig elektrisch maken.

Scoor uw transportoplossingen bij Simply Mover

Simply Mover maakt het verplaatsen van rollende karren zoals rolcontainers makkelijker en leuker. Met onze elektrische trekkers is het een kwestie van aanhaken en weglopen. Hierdoor voorkomt u lichamelijke klachten en uitval van medewerkers. Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen?

Simply Mover

Terug naar overzicht