Terug naar overzicht

De transportsector en vergrijzing: uitdagingen en oplossingen

De transportsector en vergrijzing

De transportsector staat voor grote uitdagingen door de vergrijzing van de bevolking. Hierdoor is het belangrijk te investeren in het welzijn van werknemers om de productiviteit te verhogen en de krappe arbeidsmarkt aan te pakken. In deze blog bespreken we de huidige situatie en toekomstige verwachtingen in verschillende sectoren, met speciale aandacht voor de transportsector.

De uitdagingen van vergrijzing

Na een moeilijk 2023 laten de meeste sectoren in 2024 een bescheiden herstel zien, een trend die naar verwachting in 2025 zal doorzetten. Echter, een grote zorg blijft de vergrijzing, die naar verwachting een piek zal bereiken in 2040, wat de personeelstekorten verder zal verergeren.

Vergrijzing brengt diverse uitdagingen met zich mee, zoals een toenemende vraag naar ervaren werknemers terwijl er minder jongeren de arbeidsmarkt betreden. Dit leidt tot een tekort aan arbeidskrachten, vooral in sectoren waar fysiek werk en ervaring cruciaal zijn.

Sectorprognoses voor 2024-2025

ABN AMRO heeft zijn sectorprognoses voor 2024-2025 (lees hier het complete rapport) gepubliceerd, waarin diverse sectoren worden geanalyseerd. In de industrie zal de vraag voor het eerst sinds 2022 weer toenemen, met een verwachte groei van 1,5 procent in 2024 en 6 procent in 2025. Ook de technologie-, media- en telecomsector (TMT) en de transportsector vertonen een stijging van respectievelijk 3 procent en 2 procent dit jaar.

Toch zien niet alle sectoren herstel. De agrarische sector zal naar verwachting in 2025 met 3 procent krimpen, terwijl de bouwsector zal stagneren. verschillen benadrukken de uiteenlopende uitdagingen en kansen binnen de Nederlandse economie.

Vergrijzing in de transportsector

Vergrijzing is een bijzonder zorgwekkend probleem in de transportsector, waar een aanzienlijk deel van de werknemers de komende jaren met pensioen gaat. Momenteel is 31 procent van de medewerkers in deze sector 55 jaar of ouder, vergeleken met het nationale gemiddelde van 23 procent. Dit betekent dat bijna een derde van de transportwerkgevers al met een tekort aan arbeidskrachten kampt.

Ook in andere sectoren zoals de vastgoedsector, industrie, en agrarische sector is het personeelsbestand relatief oud. Bijna een derde van de bedrijven in deze sectoren kampt al met personeelstekorten. In tegenstelling daarmee heeft de vrijetijdssector het kleinste aandeel 55-plussers, maar kampt deze sector met een hoog verloop onder jongeren: 57 procent van de werknemers is tussen de 15 en 25 jaar.

Het belang van werknemerswelzijn

ABN AMRO benadrukt het belang van investeren in het welzijn van werknemers in de huidige krappe arbeidsmarkt. Dit is essentieel, niet alleen om nieuw personeel aan te trekken, maar ook om de productiviteit te verhogen. Uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO blijkt dat het welzijn van werknemers de afgelopen jaren is verbeterd. Ondernemers leggen steeds meer de nadruk op persoonlijke ontwikkeling en een betere balans tussen werk en privé.

Investeren in werknemers, ruimte voor innovatie

De werkdruk is afgenomen en minder Nederlanders ervaren hun werk als te zwaar. Daarnaast geven meer werkgevers hun personeel inspraak in werktijden. Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport en Logistiek bij ABN AMRO, zegt: “Het is positief dat het aantal bedrijven dat investeert in het welzijn van hun personeel groeit. Door meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van medewerkers ontstaat ruimte voor innovatie, wat de arbeidsproductiviteit kan verhogen.”

Vooral de bouwsector valt positief op, met meer baanzekerheid, minder fysieke belasting en flexibele werktijden. Bedrijven in andere sectoren kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Meer werkgeluk leidt tot hogere productiviteit en lager verzuim, vooral bij complexe taken die door toenemende automatisering en technologie steeds vaker voorkomen. Verbetering van de productiviteit is cruciaal in onze kennisintensieve, hoogtechnologische economie.

Praktische voorbeelden van investeringen in welzijn

Het investeren in het welzijn van werknemers wordt cruciaal voor de toekomst, zeker gezien de vergrijzende beroepsbevolking. Dit kan op verschillende manieren worden aangepakt, afhankelijk van de sector. Neem bijvoorbeeld de transportsector, daar is het duwen en trekken van karren en rolcontainers een veelvoorkomende bezigheid die een behoorlijke fysieke belasting met zich meebrengt. Dit is vooral uitdagend voor oudere werknemers.

Inzet van hulpmiddelen essentieel voor transportsector

Bij een stijgende gemiddelde leeftijd binnen de sectoren, is de inzet van hulpmiddelen essentieel om ervoor te zorgen dat deze medewerkers hun werk kunnen blijven doen zonder uitval of omscholing. Een mooi voorbeeld hiervan is de elektrotrekker, waarmee het duwen en trekken van rollende karren simpel en eenvoudig wordt. Dit verlaagt de fysieke inspanning en verhoogt het werkplezier aanzienlijk. Zulke investeringen in ergonomische hulpmiddelen kunnen bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers, waardoor de productiviteit hoog blijft en het verzuim afneemt.

Conclusie de transportsector en vergrijzing

De transportsector kampt met grote uitdagingen door vergrijzing, wat vraagt om gerichte investeringen in het welzijn van werknemers. Prognoses voor 2024-2025 laten herstel in sommige sectoren zien, maar stagnatie in andere. Investeren in werknemerswelzijn is cruciaal voor het aantrekken van nieuw personeel en het verhogen van de productiviteit. Dit geldt vooral voor de transportsector, waar vergrijzing een acuut probleem is. Door te leren van succesvolle voorbeelden en ergonomische hulpmiddelen zoals elektrotrekkers te implementeren, kan de transportsector beter inspelen op toekomstige uitdagingen.

Ontdek de Simply Mover elektrotrekker

Bij Simply Mover bieden wij oplossingen voor de uitdagingen die de vergrijzing in de transportsector met zich meebrengt. De Simply Mover elektrotrekker is een uitstekend hulpmiddel om rollende transportmiddelen makkelijker te verplaatsen. Deze innovatieve oplossing verhoogt de efficiëntie en veiligheid op de werkvloer en is ideaal voor het verplaatsen van zware karren en containers.

Voordelen van de Simply Mover elektrotrekker:

Gebruiksgemak: Intuïtieve bediening voor iedereen.
Krachtig en betrouwbaar: Robuuste constructie en sterke elektromotor.
Veiligheid: Uitgerust met automatische remmen en noodstopknoppen.
Milieuvriendelijk: Geen schadelijke uitlaatgassen.
Kostenbesparend: Verbeterde efficiëntie en lagere operationele kosten.

Vraag een offerte of een demo aan bij u op locatie en ontdek zelf de voordelen van de Simply Mover elektrotrekker. Onze experts staan klaar om u te helpen bij het optimaliseren van uw interne transport.

Simply Mover

Terug naar overzicht